Megacles

Megacles werd op 26 juni 1959 opgericht als de afdeling tafeltennis van de voetbalvereniging Wit-Zwart '32. De drie oprichters Jan Hendrix, Tjeu Stultjens en Lins Lamerikx waren alledrie lid van deze voetbalvereniging. De eerste thuishaven was de kantine van de 'Bera'.

In 1961, nauwelijks 2 jaar na de oprichting, werd op initiatief van voorzitter Harry Smeets en Lins Lamerikx geopperd om de krachten van de 3 bestaande sportverenigingen op Keent te bundelen. Na een jaar overleg werd op 16 juli 1962 besloten om voetbalvereniging Wit-Zwart, tafeltennisvereniging Wit-Zwart en handbalvereniging D.I.O. samen te voegen tot Megacles.

Vanaf die gedenkwaardige 16e juli begon Megacles aan een nieuwe periode in haar nog korte bestaan. Bij oprichting in 1959 telde Megacles 11 leden en speelde het met 3 teams in de competitie van de afdeling Limburg.Vijf jaar na oprichting, in 1964, bedroeg het ledental al 30.

De periode 1964-1969 was één van de belangrijkste in het bestaan van TTV Megacles. In de nieuwe stadswijk Groenewoud ontplooide de Stichting Vrije Jeugd Groenewoud tal van activiteiten. Onder leiding van Megacles-lid Jan van Breukelen werd er aan vaak zeer jeugdige jongens en meisjes tafeltennis-les gegeven. De meest talentvollen onder hen werden door Jan doorverwezen naar Megacles. Uit deze woonwijk hebben we in die periode veel goede spelers en speelsters mogen begroeten die de basis waren voor successen in de jaren '70.

De meest bewogen jaren waren zonder twijfel die van 1985-1992. Niet alleen werd er in die jaren in eigen beheer een kantine gebouwd aan gymzaal St. Louis, ook de sportieve prestaties waren van een ongekend niveau.Voor het eerst werd er gekozen voor grootschalige sponsoring nadat de dames van TTV Megacles (met eigen leden en ongesponsord) de Eredivisie hadden gehaald maar zich niet wisten te handhaven. Onder begeleiding van Eddy Posno kwamen regionale en nationale toppers naar Megacles wat er toe leidde dat de dames van Megacles landskampioen werden in 1988, 1989 én 1990. Ook werd tweemaal de beker van Nederland veroverd. Hoogtepunt was ongetwijfeld de kwartfinale van de Europacup I tegen 'Spartak Vlasim' in onze eigen zaal. De heren deden daar nauwelijks voor onder, tot tweemaal toe werd in een beslissingsduel de promotie naar de Eredivisie gemist. In het seizoen 1989/1990 speelde Megacles met 3 Heren- en 3 Damesteams in de Landelijke competitie. Omstandigheden dwongen Megacles er echter toe om de koers daarna te wijzigen en afstand te nemen van de absolute topsport.

Ergens in het begin van het nieuwe millenium presenteerde de Gemeente Weert een visie op de sportaccommodaties in Weert. Daarin werd geadviseerd om gymzaal St. Louis af te breken. Megacles begon de lange onderhandelingen met de Gemeente over een nieuwe zaal. Na vele gesprekken met beleidsmedewerkers, sportbestuurders, hoofden sport en zelfs wethouders is uiteindelijk de oplossing gekomen in de verhuizing naar Aan de Bron. Slechts enkele honderden meters verwijderd van de Begijnenhofstraat, waar meer dan 20 jaar werd vertoefd. In het 51e jaar van haar bestaan kon Megacles weer een nieuwe start maken, samen met de tafeltennissers van G.S.W die zich bij Megacles aansloten.